BIO spotrebiteľ

Vadí ti odpad? Zapoj sa do medzinárodnej kampane LITTER LESS

28.01.2013 07:22
Ak máš 11-21 rokov a chuť skúmať miestny problém odpadu, napríklad jeho vplyv na živú prírodu alebo ľudské zdravie, zapoj sa do medzinárodnej kampane LITTER LESS – Menej odpadu. Do programu je treba zaregistrovať sa do 28. februára 2013.

Čo Ťa čaká? Budeš skúmať odpadový problém z rôznych uhlov pohľadu a pokúsiš sa získať čo najviac informácií od ľudí na tvojej škole alebo v tvojej obci (tvojom meste). Svoje zistenia, ideálne aj návrh na riešenie problému, budeš publikovať vo forme článku, fotografie/reportáže alebo videoklipu v regionálnych médiách alebo na webovej stránke programu.

Na skládke
Na skládke
foto: Rudolf Pado

Súťaž o najlepší článok, fotografiu, videoklip

Aj v školskom roku 2012/2013 si slovenskí Mladí reportéri zmerajú sily v súťaži o najlepší článok, fotografiu a video v troch vekových kategóriách: 11-14, 15-18 a 19-21 rokov. Najlepšie práce z každej kategórie (spolu 9) postupujú do medzinárodnej súťaže.

Autori troch najlepších prác na národnej úrovni budú odmenení hodnotnými vecnými cenami v cene (spolu) 1000 USD (diktafón, fotoaparát...). Tí najlepší na medzinárodnej úrovni dostanú pozvánku na medzinárodné stretnutie programu YRE (Young Reporters for the Environment), plánované na október 2013 (minulý rok sa uskutočnilo v Kodani). Práce bude hodnotiť nezávislá odborná porota.

Ako sa zapojiť a kritériá žurnalistickej tvorby Mladých reportérov

Všetkým, ktorí sa do projektu rozhodnú zapojiť, poskytneme pri voľbe tém i spracovaní príspevkov metodickú i odbornú pomoc. Bezplatne a radi:-)

V prvom rade sa prosím zaregistruj(te) na medzinárodnej stránke kampane YRE – Litter Less. Môžete sa registrovať ako skupina (trieda, krúžok...) alebo ako jednotlivec/jednotlivkyňa.

Viac informácií o požiadavkách na obsah a formu žurnalistických príspevkov nájdete na stránke programu Mladí reportéri.

Časový harmonogram

1. november: spustenie kampane Menej odpadu v piatich krajinách

november – 28. február: registrácia účastníkov na stránke www.yre-litterless.org/svk/

december - apríl: účastníci skúmajú miestny odpadový problém a tvoria príspevky (fotografie, články, videá)

27. február: účastníci zasielajú v elektronickej forme prvé fotografie, prvú verziu článkov a videí do národnej kancelárie programu na adresu mladireporteri@mladireporteri.sk - do 7 pracovných od nás dostanete spätnú väzbu, či príspevok vyhovuje kritériám súťaže, prípadne ako ho môžete vylepšiť, doplniť...

1.marca až 15. apríla: príspevok publikuješ, kde sa dá (na školskej nástenke, v regionálnej tlači a na webových stránkach (www.mladireporteri.sk a www.yre-litterless.org)

22. apríl: žurnalistická tvorba (články, fotografie, videospoty) je prezentovaná na webovej stránke kampane Menej odpadu v nadväznosti na Deň/Týždeň Zeme (17.-24. apríl)

1. máj: národná porota programu Mladí reportéri vyberie národných víťazov kampane Menej odpadu

1. máj -1. jún: slávnostné udeľovanie ocenení (Slovensko)

1. jún: medzinárodná YRE porota vyberie medzinárodných víťazov

5. jún: pri príležitosti Svetového dňa životného prostredia budú oficiálne zverejnené výsledky a uskutoční sa slávnostný ceremoniál kampane Menej odpadu, na ktorom budú udelené ceny pre medzinárodných víťazov

polovica októbra: medzinárodné YRE stretnutie, kde môžeš byť aj ty:-)

Kampaň „Menej odpadu“ (Litter Less) je realizovaná v 25 krajinách sveta, vrátane Slovenska, vďaka podpore Nadácie pre environmentálnu výchovu FEE a finančnému príspevku Nadácie spoločnosti Wrigley. Cieľom kampane je zapojiť a vzdelávať mladých ľudí v problematike odpadu a povzbudiť ich k pozitívnym riešeniam.

Milí mladí reportéri,

tešíme sa, že nás zaplavíte svojimi príspevkami:-)) Píšte, foťte, nakrúcajte...Veríme, že v medzinárodnej konkurencii mladých enviro-žurnalistov opäť zabodujeme, ako aj v minulých ročníkoch.

Rišo a Klaudia Medalovci
kancelária programu YRE Slovensko
Mierové námestie 29, Trenčín
mladireporteri@mladireporteri.sk






Hodnotenie: 80%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Klaudia MedalováOd roku 2001 pracuje v Centre environmentálnych aktivít ako koordinátor aktivít na podporu rozvoja ekologického poľnohospodárstva. Stála tiež pri zrode klubu priateľov ekologického poľnohospodárstva Klubu BIO PaPa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Vadí ti odpad? Zapoj sa do medzinárodnej ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Alternatívy
    popis



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií